Geschiedenis van Varsen

Varsen is een oude buurtschap in de gemeente Ommen, in de provincie Overijssel. De buurtschap is gelegen aan de westzijde van Ommen, aan de noordzijde van de Vecht op 19 kilometer ten oosten van Zwolle. De buurtschap telde op 1 januari 2015 560 inwoners. Varsen van oorsprong een esdorp, met weidegronden langs de Vecht en een es op de hogere delen. Aan de noordzijde van het dorp ligt het Varsenerveld, vroeger een uitgestrekt heideveld dat tot de gemeenschappelijke gronden (marke) van Varsen behoorde. De heidevelden zijn in de eerste helft van de twintigste eeuw ontgonnen.

Cultuurhistorisch Monument
Uit archeologisch onderzoek is gebleken dat hier 10.000 tot 5.000 jaar geleden een nederzetting was van jagers uit de Trechterbekercultuur. Dit volk is bijvoorbeeld verantwoordelijk voor de Hunebedden in Drenthe. Op deze locatie in Varsen hadden ze echter hun voornaamste kenmerk gebouwd, woonhuizen die voor het eerst in de geschiedenis van Nederland verschillende generaties na elkaar huisvesten.

Landschapskunstenaar Mark Kino uit Arnhem heeft een archeologisch monument ontworpen dat de prehistorische bewoning van de locatie symboliseert. Het plan ontstond door twee van deze historische grondplannen van de huizen gestileerd neer te leggen. Het is een ontwerp geworden wat enigszins verstopt in het landschap is ligt, enkel gemarkeerd met enkele uitstekende houten palen. En anderzijds vanaf het monument de mooiste blikken over het omringende landschap garandeert. Uit de grondplannen zijn verschillende stukken weg gelaten die onze gaten in de kennis van dit volk symboliseren.

Meer weten over de geschiedenis van Varsen

Er is nog veel meer geschiedenis over ons mooie buurtschap. Dit is door een aantal betrokken leden uitgezocht. Alle ontdekkingen zijn op deze pagina geclusterd in verschillende PDF’s, daar het een te grote hoeveelheid informatie betreft.

Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat u de beste ervaring krijgt op onze website. Bekijk Privacyverklaring